7975205041_74f85a53a9_o

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen zullen de komende jaren een belangrijke plaats innemen in de advisering naar personen en bedrijven.

Overheid, multinationals, grote en kleine bedrijven en individuele personen laten zich op dit moment bijstaan en door middel van organisatieopstellingen adviseren. Organisatie opstellingen zijn zeer effectief in het genereren van inzichten die niet op een andere manier aan het licht zouden komen. Belangrijk om te weten is, je kunt je organisatie of een deel ervan opstellen zonder dat de werkelijke leden van de organisatie aanwezig zijn. Is er behoefte om voor jezelf een organisatieopstelling te organiseren, vraag gerust om informatie.

questions

Wat is een organisatieopstelling en hoe werkt het?

Een organisatieopstelling is een heel eenvoudige maar effectieve manier om systemische inzichten in organisatorische processen te krijgen.

Aan een organisatieopstelling kan worden deelgenomen als cliënt (inbrenger van de vraag) of als representant (plaatsvervanger).

De cliënt brengt een vraag in die in eerste instantie door de opsteller in een kort interview geëxploreerd wordt. Het is ook mogelijk een geheime vraag te stellen die niet bekend gemaakt wordt aan de overige deelnemers.

Vervolgens kiest de cliënt representanten voor collega’s of onderdelen uit zijn organisatie en voor zichzelf. De representanten hoeven niets speciaals te doen en hoeven niets te weten over de organisatie.

Intuïtief plaatst de cliënt daarna de verschillende representanten in een bepaalde opstelling tot elkaar. Zo wordt er een ruimtelijke voorstelling gemaakt van de organisatie waarin hij werkt.

Vanaf dit moment is de cliënt praktisch klaar met zijn inbreng en wordt hij toeschouwer.

En dan gebeurt er iets bijzonders. De opgestelde representanten blijken in staat om lichamelijk en emotioneel te voelen wat zich afspeelt in de personen/elementen die ze representeren. Er wordt een poort geopend naar “het wetende veld”. Het “veld” blijkt vrijwel altijd in hoge mate overeen te komen met de werkelijke situatie binnen de organisatie.

Door vragen te stellen aan de representanten over hun ervaringen op de betreffende plek probeert de opsteller-begeleider vervolgens te weten te komen waar de balans verstoord is.

Hij verandert de posities en voegt eventueel extra representanten toe. Zo komt er beweging in de opstelling, worden verstrikkingen ontward en gaat de energie weer stromen.

Aan het eind van de opstelling kan het zijn dat de cliënt uitgenodigd wordt plaats te nemen in deze nieuwe constellatie.

Door de focus op het grotere - het systeem - te houden, toont een opstelling vaak heel duidelijk een werkelijkheid die tot dan toe verborgen bleef, ondanks haar grote invloed op het geheel.

We zien dan vaak dat we als deel van een systeem onder grote invloed staan van gebeurtenissen die lang voor ons hebben plaatsgevonden.

Door de invloed die ze toen hadden is een dynamiek in gang gezet die nu nog steeds symptomen oproept die ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld doelen niet worden gehaald, er onverklaarbare spanningen tussen mensen bestaan, het ziektepercentage hoger ligt dan in gelijksoortige bedrijven…

Door de informatie en door het toepassen van de nieuwe inzichten die in een opstelling zichtbaar werden, worden organisaties evenwichtiger, sterker en succesvoller.

organisatieopstellingen

Doelgroep

 • Mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen in families en/of organisaties.
 • Mensen die hun blik willen verruimen, die vanuit hun functie naar het geheel van een organisatie willen kijken.
 • Mensen die naast bestaande naar nieuwe instrumenten zoeken om een organisatie sterker te maken.
 • Mensen die weer met passie in hun organisatie willen staan.
 • Mensen die willen nagaan of hun huidige functie wel de functie is die bij hun kwaliteiten, verlangens en mogelijkheden past.

O.a. managers, organisatieadviseurs, ondernemers, projectleiders, teamleiders, HR- en

P&O-professionals, psychologen, sociaal-maatschappelijk werkers, loopbaan/activiteiten-begeleiders, docenten, coaches, trainers, hulpverleners, kindbegeleiders, relatiecoaches,
re-integratiecoaches, therapeuten...

Mogelijke vragen voor een opstelling

 • Wat is de redenen van de spanningen in ons bedrijf?
 • Waarom halen wij onze targets niet?
 • Wat is de reden dat ik in mijn nieuwe functie opeens het gevoel heb er niet meer bij te horen?
 • Waar liggen onze krachten en hoe komen wij eraan?
 • Taaiheid in een organisatie: wat is de reden dat hier alles zo stroef gaat?
 • Doelen niet halen: hoe kan het toch dat wij weer de plank misslaan?
 • Hoe komt het dat iemand minder vaardig en minder effectief is in een bepaalde functie dan dat je zou mogen verwachten op grond van opleiding, kwaliteiten en ervaring?
 • Waarom lukt het me niet om helemaal goed uit de verf te komen?
 • Is het goed om nu mijn eigen bedrijf te starten?
 • Zit ik met mijn bedrijf op de goede plaats?
 • Hoe komt het dat er leiderschapsproblemen zijn? Waarom wordt de leidinggevende betwist? Waarom kampen elkaar opvolgende leidinggevenden steeds met dezelfde problemen in een afdeling?
 • Waarom voelen mensen zich niet gehoord en begrepen? Waarom voelen mensen zich ondergewaardeerd?
 • Wat is de reden dat er zo’n hoog verloop is? Waarom hebben medewerkers de neiging te willen vertrekken?
 • Waarom mag je geen succes hebben in je eigen bedrijf?
 • Waarom heb je te kampen met een burn-out?

Wat je ook kunt doen is kijken hoe het komt dat je in je professionele status van vandaag een gevoel van ongenoegen hebt en hoe kom je eigenlijk in de situatie waar je nu bent, is dat wel wat je toen voor ogen had of is je professionele status toch nog dat wat iemand anders van je verwachtte.

Vervolgens is het misschien mogelijk toch nog met alles wat gemaakt heeft wat je nu bent een weg te openen om met een tevreden en gezonde instelling je werk te doen.

Workshops en Activiteiten

Hieronder enkele Workshops en activiteiten die we organiseren.

family-generations-holding-hands

Familieopstellingen Cyclus Sittard

LET OP! Voor deelname aan een Familieopstelling is GEEN speciale kennis en ook niet de aanwezigheid van je familie nodig.

Vanwege het maximale aantal deelnemers van 16 mensen en de vaak grote belangstelling voor deze avonden is het belangrijk op tijd in te schrijven.

20171227_133507

Tweedaagse Training Familie en Organisatieopstellingen

In deze tweedaagse training familie en organisatieopstellingen leer je op een verantwoorde wijze zelf aan de slag te gaan met Familie- en |Organisatieopstellingen volgens de theorie van het “Systemisch werken” van Bert Hellinger.

De ervaring leert dat, als je het fenomeen niet kent, waarschijnlijk geen enkele tekst duidelijk kan maken waarover het gaat. Dit lukt alleen door het zelf te ervaren.
— Hans Strack

Aanmeldformulier voor Tweedaagse Training Familie en Organisatieopstellingen

 • Let op het is niet mogelijk met meer dan 15 personen te komen. Zodra de tweedaagse training vol zit komt u op een wachtlijst te staan en wordt er contact met u opgenomen als iemand afzegt.
 • Prijs: 242,00 €
  *Prijs is Per Persoon
 • 0,00 €
 • Ik bevestig dat ik de gegevens heb gecontroleerd en naar waarheid heb ingevuld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.