Bert_Hellinger

Familieopstellingen

Familieopstelling is een prachtige methode, ontwikkeld door Bert Hellinger en wordt inmiddels in heel Nederland tijdens workshops ingezet om op levensvragen een antwoord te krijgen.

Door middel van een familieopstelling kom je op soms verbluffende wijze in contact met je ‘familieziel’. Of je het wilt of niet, je familie van herkomst is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt.

Het idee achter deze simpele maar doeltreffende werkvorm is dat onze familie en onze voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.
Jij behoort tot een gezin, Jouw gezin van oorsprong waarin je geboren bent.

Dat gezin maakt op zijn beurt deel uit van een familie. Je bent er in opgegroeid of je hebt je gezin, misschien heb je jouw familie door omstandigheden nooit of slechts gedeeltelijk gekend.

Misschien heb je ook al zelf voor een gezin gekozen: je leeft alleen of met een partner, je hebt al of niet kinderen. We spreken in alle gevallen van een familiesysteem met zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten...

Soms bots je in je leven keer op keer weer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt en dat je verhindert voluit te leven, het lijkt wel alsof het lot je tegen zit.
Een familieopstelling kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in de onbewuste patronen die daar aan ten grondslag liggen en die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie.

Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf terug beweging kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven.
Dit werk kan een verstrekkend effect hebben op alle deelnemers, ook wanneer je tijdens een workshop geen eigen opstelling plaatst.

Belangrijk om te weten is dat je je familie opstelt zonder dat de werkelijke familieleden aanwezig zijn. Bijvoorbeeld zou het kunnen dat wij in een opstelling zien en begrijpen wat de reden is dat wij niet in goed contact met ons eigen kind(eren) kunnen komen en blijven of, het wordt je duidelijk dat de ruzies met je partner een probleem zijn waarvan de oorzaak in het verleden ligt en niet in de huidige relatie.

Tijdens het opstellen kunnen de gebeurtenissen en veranderingen bijna magisch lijken, maar het is beslist geen magie. In een opstelling kan zichtbaar worden waarom je niet van je verslaving kunt afkomen of, je begrijpt ineens wat de reden is dat jij je nooit als zoon of dochter van je ouders hebt gevoeld.

Voorgaande noemt Hellinger verstrikkingen, gebeurtenissen in het verleden die de oorzaak zijn van de huidige problemen. Hellinger zegt dat dit vooral heeft te maken met drie dingen.

1.Er zijn mensen buitengesloten.

2. De orde van geven en ontvangen is verstoord.

3. Iemand heeft niet de plaats in het familiesysteem die bij hem/haar hoort.

"JE PLAATS KENNEN IS WETEN WAAR JE THUIS HOORT."

Een klein voorbeeld:

Als je als kind voor je ouders moest zorgen in plaats van andersom is de orde van geven en ontvangen verstoord. Door het verstoren van deze orde heb jij ook niet de goede plaats in de familie gehad.

Je goede plaats niet hebben, is afgesloten worden van de plaats die je toekomt. De gevolgen kunnen zijn dat wij in ons latere leven niet in staat zijn om te ontvangen.

Geven gaat ons goed af, maar op het moment dat wij iets van iemand kunnen of mogen ontvangen, voelen wij ons schuldig.

Om een gelukkig leven te leiden, dienen wij zowel te geven alsook te ontvangen, met geven kunnen wij de ander en onszelf blij maken, door van de ander te ontvangen dragen wij bij aan zijn geluk.

Verschillende manieren om familieopstellingen toe te passen

Er zijn verschillende manieren om familieopstellingen toe te passen.

In workshops doe ik dit met groepen tussen de 15 en 20 mensen.

In individuele en relatietherapie kan dat op een aantal manieren: met sjablonen, figuren of visualisaties, symbolen die heel nauw aansluiten bij je innerlijke beelden.

Als jij je vraag eenmaal goed hebt geformuleerd, is het vaak verbazingwekkend hoe snel de juiste inzichten komen en hierdoor plotseling de ruimte ontstaat de goede keuzes te maken, soms lijkt het echt als opnieuw geboren worden.

Je kunt een opstelling laten doen in het kader van een therapeutisch consult en hierdoor komt de therapie voor vergoeding in aanmerking.

Als je geen vraagsteller bent en je interesse hebt om als representant deel te nemen bij familieopstellingen in groep, laat het mij weten, ik zet je dan op de lijst en nodig je uit.

familieopstellingen_Mesa de trabajo 1

Hoe werkt een familieopstelling?

Als je een opstelling doet, dan doe je dat zonder dat andere familieleden of collega's aanwezig zijn. Uiteraard mag dat wel maar het is niet nodig dat in een workshop mensen die je kent aanwezig zijn.
In een kort gesprek geeft de vraagsteller aan wat het thema is.

Op basis daarvan beslist de begeleider welke delen worden opgesteld. Om in een workshop zichtbaar te kunnen maken wat in je familie of in je leven speelt, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde representanten.

Representanten zijn mensen uit de groep waarin je de opstelling doet, mensen die iets of iemand uit jouw systeem vertegenwoordigen, bijvoorbeeld: vader, moeder en de vraagsteller zelf.

De cliënt samen met de begeleider kiest tijdens de workshop representanten voor de familieleden. Deze representanten worden op een bepaalde manier in de ruimte opgesteld.

Als de vraagsteller de representanten zelf opstelt is het belangrijk dat de cliënt niet een van te voren bedacht beeld opstelt, maar zonder na te denken –met de aandacht naar binnen gericht– de representanten op hun plaats zet. Hiermee is het werk van de vraagsteller klaar.

Dan gebeurt er telkens weer iets verrassends. Door de plaats die representanten nu innemen in een (familie)systeem waar ze vooraf totaal niets van wisten komt informatie vrij die te maken heeft met het onderwerp van de vraagsteller.

In het proces daarna worden representanten verschoven en eventueel dialogen gevoerd om een gezonde plek voor de leden te vinden, met name voor de representant van de cliënt.

Dit proces kan zeer helend zijn. Oude verstrikkingen en patronen worden losgelaten en nieuwe gezonde beelden geïntegreerd.
Vaak komen inzichten tijdens of vlak na een opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd (incubatietijd) duurt voor helder wordt wat in een opstelling was te zien.

Bovenstaande is een poging een uitleg te geven voor mensen die opstellingen niet kennen. Wat in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen, als je nog nooit een opstelling hebt gezien is voorgaande tekst misschien heel verwarrend en niet te begrijpen, een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren en dat kan door deelname aan een workshop.

Wat belangrijk is, je hebt geen enkele voorkennis nodig om aan een workshop Familieopstellingen deel te nemen.

questions

Vragen die je in een workshop kan stellen:

 • Waarom kan ik in het leven mijn eigen plek niet vinden en innemen?
 • Waarom voel ik me boos, verdrietig of neerslachtig wanneer ik in contact ben met familie of mensen en hoe kan dat?
 • Waarom voel ik me vaak eenzaam of alleen en mis ik verbinding met de mensen om mij heen?

Redenen om mee te doen aan een workshop:

 • Iemand in je familie is overleden en hier mag niet om worden gerouwd
 • Iemand is verstoten of uitgesloten en hierover praten is taboe
 • Mijn leven wordt beheerst door geweld, incest, seksueel of emotioneel misbruik
 • Geheimen in de familie, scheiding, oorlog, geweld, verslaving of een ongeluk

Door werk van Bert Hellinger wordt steeds duidelijker dat belangrijke gebeurtenissen in een familie invloed hebben op het functioneren en welzijn van andere familieleden.

Uitgebreide therapeutische ervaring met de familieopstelling methode over meer dan 20 jaar laat zien welke onzichtbare familiebanden aanwezig zijn en welke emotionele verstrikkingen kunnen ontstaan.

Uit liefde voor de familie kan een kind onbewust een last van een ander familielid op zich nemen. Soms leef je bewust of onbewust het leven van iemand anders.

Je wordt de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders in de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. Met een familieopstelling kan een verstrikking losgelaten en de ‘orde van de liefde’ hersteld worden. Dit proces blijkt uiterst effectief en helend.

Workshops en Activiteiten

Hieronder enkele Workshops en activiteiten die we organiseren.

family-generations-holding-hands

Familieopstellingen Cyclus Sittard

LET OP! Voor deelname aan een Familieopstelling is GEEN speciale kennis en ook niet de aanwezigheid van je familie nodig.

Vanwege het maximale aantal deelnemers van 16 mensen en de vaak grote belangstelling voor deze avonden is het belangrijk op tijd in te schrijven.

20171227_133507

Tweedaagse Training Familie en Organisatieopstellingen

In deze tweedaagse training familie en organisatieopstellingen leer je op een verantwoorde wijze zelf aan de slag te gaan met Familie- en |Organisatieopstellingen volgens de theorie van het “Systemisch werken” van Bert Hellinger.

Aanmeldformulier voor Familieopstellingen Cyclus Sittard

 • Let op het is niet mogelijk met meer dan 16 personen te komen. Zodra een dag vol zit komt u op een wachtlijst te staan en wordt er contact met u opgenomen als iemand afzegt.
 • Komt u als Representant of vraagsteller?

  Geef hieronder aan hoeveel er mee doen als Representant en of vraagsteller
 • Prijs: 25,00 €
 • Prijs: 95,00 €
 • 0,00 €
 • Ik bevestig dat ik de gegevens heb gecontroleerd en naar waarheid heb ingevuld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.